Kalandtúráink a természettudomány elemeit és a kultúra területeit hozzák közel (5-99 éves korig) a humor, a játék, a mozgásos feladatok felhasználásával, fűszerezve a kincskeresés és a nyomozás különleges élményével korosztályonként más módon. A személyiség- és közösségfejlesztő játékokban a felnőttek és/vagy a különböző életkorú és képességű gyerekek csapatokat alkotnak és a játék végére szembesülnek azzal, hogy mindenkire szükség van! A csapattagok gyűjtik a megoldásokért, nyomozásokért járó fabatkákat, és a program végén ezek megszámlálása után kiderül, hogy mindenki győzött.

 

ÜNNEPKÖRÖKHÖZ KÖTŐDŐ KALANDTÚRÁK 5-99 éveseknek

 I. HALLOWEEN KALANDTÚRÁK
Az ünnepkör legősibb, pogány szemléletét játékosan megjelenítő kalandtúrák, melyek során az európai kultúrkörök legendáit elevenítjük meg.

Kelta kalandok – felnőtteknek
A kalandtúra folyamán belekóstolhatnak a résztvevők az ősi kelták misztikus hagyományaiba. Milyen volt a kelták iránytűje? Kik voltak a druidák?  Milyen esküt tettek a kelták? A kalandtúrán erre is fény derül.

Szellemes időutazás – 6-12 éveseknek
Az ókori római hagyományok, az írek, a skótok, a kelták ünnepkörhöz kapcsolódó különleges szokásait élhetik át a gyerekek és a felnőttek is. Az egyes állomásokon a kisebbek az erdőben lapuló lényekre „vadásznak”, a nagyok tréfás szellemi kincskereséssel szerzik meg csapatuknak az értékes erdei valutát, a fabatkát.

Lidérces találkozások – 6-12 éveseknek
A kalandtúra során olyan különleges lények után nyomoznak a résztvevők, akik magyar, római, germán, szláv és román népek legendáit népesítik be. A csapatoknak rá kell jönniük, hogy melyik „állomásra” ki költözött be és hová rejtőzött. (A különböző játékos feladatok megoldása vezeti nyomra a résztvevőket.) A megfejtésekért értékes fabatka a jutalom, melyekkel újabb információk vásárolhatók az elszökött „főbűnös” kézre kerítéséhez.

Ez boszorkányság! – 5-8 éveseknek
A boszorkánymesterség fortélyaiban próbálhatják ki magukat a résztvevők, jutalmuk a boszorkány-tallér, melyek megszerzéséhez boszorkányos ügyességre lesz szükség. A magyar néphit legendáriumát fellapozva olyan gyakorlati tudásra tesznek szert, mellyel megtudhatják a boszorkányok felismerésének garantált módszereit.

Törpék, manók, koboldok – óvodásoknak
A misztikus „aprónépek” meglelése, élőhelyük kinyomozása a feladat. A felderítéshez segítséget adnak a tréfás rejtvények, melyeket csapatokban teljesítenek a résztvevők. A skandináv, ír, kelta, germán lények „elevenednek meg” a játék során.

II. MIKULÁS KALANDTÚRÁK

A kalandtúra kezdetekor megleljük a Mikulások Lapjának legfrissebb számát, melynek híreiből értesülünk arról, hogy milyen tréfás feladatok megoldása vezeti nyomra a gyerekeket: a különböző országokban hogyan várják és ünneplik a Mikulást.

Mikulások a nagyvilágban 1.6-12 éveseknek
A különböző országokban más és más játékokkal idézzük meg az ajándékozás szokásait.  Kiderül, honnan származik a virgács és mire használták eredetileg. „Lottózunk” is, mivel van olyan ország, ahol ez elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek. Megvendégeljük Mikulást és a rénszarvasokat, ahogy Írországban szokás. Előkerül a szerencsemalac és arra is fény derül, hogy a foci hogyan kötődik a mexikóiak ajándékozási szokásaihoz. (Szlovákia, Spanyolország, Írország, Finnország, Oroszország, Dánia, Mexikó)

Mikulások a nagyvilágban 2.  – 6-12 éveseknek
Újabb országok körével bővülnek a hírek a Mikulások lapjában. A visszatérő résztvevők újabb kalandok során nyomozzák ki a nagyvilágban az érdekes, egyedi, ajándékozáshoz kapcsolódó hagyományokat. (Hollandia, Ausztria, Olaszország, Izland, Svédország, Ausztrália, Anglia).

Mikulások a nagyvilágban 3.  – 6-12 éveseknek
Újra nyomon követjük a Mikulás útját, az érdekes helyszínekhez kapcsolódó különleges szokásokkal. A visszatérő résztvevők új hagyományokkal és új játékos kihívásokkal találkoznak, a csapatok összemérhetik leleményességüket a kalandok során (Amerikai Egyesült Államok, Japán, Németország, Ukrajna, Franciaország, Belgium, Kenya).

Mikulás manói – óvodásoknak
Tavaly sietve távozott a Mikulás, a bőröndjéből a ruhái szétszóródtak a mese-erdőben, a rosszcsont Krampusz pedig el is rejtette azokat. A gyerekek a varázserdőben Mikulás segítő manóivá változnak és különböző tréfás, mesés feladatok közös, csapatokban történő megoldásával találják meg a ruhadarabokat.

 

III. SZILVESZTERI KALANDTÚRA – felnőtt csoportoknak, családoknak
Válogatás, mix az év legviccesebb kalandtúráiból….

 

 IV. HÚSVÉTI KALANDTÚRÁK
A játékos kedvű gyerekek és felnőttek már kora tavasszal egy kellemes séta közben kóstolhatnak bele az izgalmas kincskeresésbe, a nyúlfarknyi nyomozásokkal tarkított kalandokba.

Nyúlfarknyi nyomozások – felnőtteknek
Az egyik híres Fabergé tojást ellopta egy tolvaj. A résztvevők

 Nyuszi, hopp! – 8-12 éveseknek
Hová bújtak az irodalom híres nyuszijai? Miután sikerült kinyomozni, hogy kik is ők, a rendelkezésre álló nyomok alapján előkerítik őket a résztvevők.

Nyuszibújócska – óvodásoknak
A kincskereséssel tarkított kalandtúrán az eltűnt tojások színes tavaszi virágok és az elbújt nyuszik játékos előkerítésére is sor kerül.

Húsvéti saláta-mix – családoknak
A program során belekóstolhatnak különböző korosztályoknak kínált válogatott húsvéti játékokba, nyomozásokba.

 

V. MESETÚRÁK – óvodásoknak és első osztályosoknak
Mesetúra 1.  – 5-7 éveseknek
A kalandtúra egyes állomásain az ismert klasszikus mesék elevenednek meg. Induláskor a résztvevők átkelnek az Óperenciás tengeren, majd a kurta farkú malac megtalálásával kezdődik a mesefolyam. Ezután segítünk Hófehérkének is, aki szomorú, mert elkóboroltak törpéi. A feladat sikeres megoldása után megfejtik a gyerekek, hogy a gonosz banya milyen állattá varázsolta a csapatkapitányokat. A varázslat közös feloldása után Piroska kosara is az asztalra kerül. A továbbiakban a Hamupipőkével és a Békakirállyal történt kalandok átélése után a boszorkánytanyán tüsténkedünk. A kalandtúra végén legyőzzük a hétfejű sárkányt is.

Mesetúra 2. – 5-7 éveseknek
A gyerekek óriássá és törpévé változnak, szorgosan gyűjtögetnek a „Tücsök és a hangyák” meséjébe csöppenve. Felébresztik Csipkerózsikát és fel is öltöztetik az esküvőjére, majd a Csillagszemű juhász szemébe nézve varázslatos játékokat játszanak. Pinokkió is megpróbálja próbára tenni a gyerekeket.

Mesetúra 3. 5-7 éveseknek
A kalandtúra elején a falánk kis gömböcöt töltik meg, majd segítenek a három kismalacnak felépíteni a házakat. Mind a három kívánság teljesítésében közreműködnek a játékok során és a csapattagok közül többen is Kacor királyként vezényli a többi résztvevő kalandjait.

VI. MADARAK VOLTUNK, FÖLDRE SZÁLLTUNK… – 5-7éveseknek
A meseerdőből a boszorkány eltüntette a madarakat, a játékok során a gyerekek segítenek feloldani a varázslatot és előkerítik a kis fészeklakókat. Saját kezűleg készítik el a résztvevők bábjaikat, melyekkel játszanak a kalandtóra során.

VII. „80 PERC ALATT A FÖLD KÖRÜL” – 5-8 éveseknek
A játékok és a fantáziánk segítségével valóban 80 perc alatt megkerüljük a Földet. Induláskor két expedíciós csapat alakul, akik a játékok megoldásáért fabatkákat gyűjtenek a tarisznyájukba. Egy kis természettudományos “bemelegítés” után a különböző földrészeken élő “állatok” begyűjtése a feladat. A következő állomáson a sivatagi “kígyókkal” találkozunk, majd a mérsékelt éghajlati övben “vadászunk”. A “békamentés” viszontagságai után a „sarkvidékre” érkezünk, ahol pingvineket etetünk, majd az utolsó állomáson az éhes “gorillának” gurítunk kókuszdiót.

VIII. KALANDTÚRA FUTBALL RAJONGÓKNAK – 8-12 éveseknek
A játékok a kedvenc futballcsapatról szólnak, s kiderül, hogy melyik gyerekcsoport az ügyesebb, ki „kezeli jobban” a tréfás feladatokat. A program után jöhet a focimeccs!

 

IX. „SHERLOCK HOLMES NYOMOZ” KALANDTÚRÁK
A híres nyomozó ismét összehívja segítő csapatát: a Baker street-i portyázók bandáját (a kalandtúrázókat). A segítségüket kéri a nyomozásban, mivel ő máshol nyomoz.

„Sherlock Holmes Stockholmban” 9-12 éveseknek
A résztvevők feladata nem egyszerű, mert meg kell találniuk a stockholmi állatkert elrabolt állatait, és leleplezni a gonosztevőt. Egy másik szálon is nyomozás folyik, a bűnjelek és a rendelkezésre álló információk alapján állomásról állomásra egyre közelebb jutnak a résztvevők a megoldáshoz, s bűnöző leleplezéséért öt fabatka nyomravezetői jutalom jár a csapatnak.

Sherlock Holmes Londonban” 12-15 éveseknek
A nyomozás a híres főváros nevezetességeinek meglátogatása közben folyik, a résztvevők egymással versengenek, hogy ki tudja előbb leleplezni az elkövetőt. Közelebbről megismerkedünk a híres nyomozóval is, a róla elnevezett múzeumban tett látogatás során. Ezután a csapattagoknak kell rájönniük arra, hová vezetnek a nyomok, a nevezetes helyeken rejtvényeket kell megfejteniük, így  tudják leleplezni a gonosztevőket.

„Sherlock Holmes Párizsban” 12-15 éveseknek
Újabb híres főváros, újabb bűntények sorozata várja a gyerekeket. A bűnöző széttépett térképdarabokkal üzent a tettestársának, azt remélve, hogy így a helyszín titokban marad. A csapattagok mégis az elkövetők nyomára bukkannak.

 

X. BARANGOLÁSOK A MITOLÓGIA MESÉS BIRODALMÁBAN
A csapatjátékok az ókori görög mitológia adott történetei nyomán zajlanak.

A trójai faló – 7-12 éveseknek
Odüsszeusszal együtt „hajót építünk” és elhagyva Ithakát elhajózunk Trójába. A faló előkerítése után a trójaiakon a sor: bevonszolják a falovat a várukba. A csatajelenet után a kincseket összegyűjtve hajóra szállunk és elhagyjuk Tróját.

A küklopszok szigete – 7-12 éveseknek
Odüsszeusszal elhajózunk a rettenetes küklopszok szigetére, ahol együtt próbálunk furfangosan elmenekülni a sziget felbőszült gazdája elöl.

Kirké varázslónő – 7-12 éveseknek
A varázslónő disznóvá változtató praktikái ellenére ember alakban távozhatnak a résztvevők a szigetről, persze ehhez sok kihívásnak kell megfelelni…

Daidalosz és Ikarosz legendája – 7-12 éveseknek
A résztvevők a Daidalosz által épített labirintusában bolyonganak, s az a csapat, amelyik csapat előbb kijut az útvesztőből, már indulhat is a következő játékos feladatért. A gyerekek megismerkednek Ikarosszal is, kipróbálják magukat a repülő szerkezet készítésében és kiderül, melyik lehet alkalmas hőseink számára a meneküléshez.

Pandora szelencéje – 7-12 éveseknek
Kinyílt Pandora szelencéje, de a játékos feladatok megoldása után kiderül, hogy van még remény!

 

XI. TÖRTÉNELMI KALANDTÚRÁK
Történelmi kalandtúráink az adott kor érdekességeit, különlegességeit állítják a középpontba.

Honfoglalás kori kalandozás 8-12 éveseknek
Történelmi hitelességgel, de nagyon játékosan idézzük meg a Honfoglalás fontosabb eseményeit. Rápattannak falovaikra a csoportosan érkező “eleink” és kezdetét veszi a népvándorlás. Az út folyamán rovásírással leírják a törzsek neveit és “vérszerződést” is kötnek. A túrát sámándobolással fejezzük be.

Mátyás király álruhában és anélkül 8-12 éveseknek
Vidám történelmi kalandtúra, amelyben időjárástól és évszaktól függetlenül a “Duna jegén” megkoronázzák Mátyás királyt a résztvevők, akit maguk közül választanak. “Megostromolják Bécs várát is”, majd sort kerítenek az udvari vidámságokra, az udvari bolond tréfáira és a reneszánsz táncra is.

XII. OLVASÁS-ÖSZTÖNZŐ KALANDTÚRÁK GERONIMO STILTONNAL
A kalandok alapja egy-egy Geronimo Stilton könyv feldolgozása. Előnyben lesznek azok a résztvevők, akik előre elolvassák az adott műveket!

Bajuszmeresztő hétvége 8-10 éveseknek
Kalandtúránkon Geronimo Stiltonnal, a Rágcsáló Hírek főszerkesztőjével (a különböző nyomozások, játékos rejtvények megfejtése kapcsán) együtt fedezik fel a gyerekek az “őrült” görkorcsolya-versenyhez kapcsolódó kalandokat.

A Sajtsárga lakókocsi 8-10 éveseknek
A kalandtúrán a gyerekek Geronimo Stiltonnal, Világjáró Vilmossal, Tea Stiltonnal és Pocak Sárával elindulnak Egeresztánba, hogy anyagot gyűjtsenek egy útikönyv kiadásához. A nyomozásokkal, kincskeresésekkel tarkított kalandtúrán a résztvevők a sajtsárga lakókocsi elindulásától az Egeresztánba történő visszaérkezésig kóstolgatják a környékbeli kalandokat.

Időutazás a dinoszauruszok korába 8-10 éveseknek
A kalandozók csapatokat alkotnak, majd „beülnek az időgépbe” és az élet kialakulásának korába repülnek. A játékok a dinoszauruszok körül zajlanak, ahol a résztvevők Geronimoékkal együtt élik át a könyv alapján a történetet.

Időutazás az ókori Egyiptomba 8-10 éveseknek
Az időgép az ókori Egyiptomban száll le, ahol a történelemből jól ismert fáraóval találkoznak Geronimoék és a kalandozók is. Együtt szórakoztatják az uralkodót bűvész-trükkökkel és tánccal, miközben bepillantást nyerhetnek az ókori élet hétköznapjaiba a játékok során.

 

XIII. TERMÉSZETISMERET A TERMÉSZETBEN
A növények és állatok országának feltérképezése egy nyomozó játék során történik, ahol a nyomok a Kis Állatkertbe vezetnek…

XIV. REJTELMES SZIGET- A MARGITSZIGET LEGENDÁI 1. – 7-10 és 11-14 éveseknek
Melyik öreg fa rejti a régi korok titkait? Elrejtett „kincs” után folyik a nyomozás, melynek során az itt élő nevezetes fák érdekes történetét is felderítik a kalandtúrázók.
BAGOLYVÁR ALKOTÓMŰHELY– kalandtúrához, évszakokhoz és ünnepekhez kötődően
A kalandtúrák után, önálló programként másfél órában egyedi alkotásokat készíthetnek a résztvevők a kalandtúrákhoz kapcsolódóan, vagy az évszakhoz, ünnepekhez kötődően. (A skandináv stílusú használati és díszítő tárgyak egyedisége évszakokhoz és ünnepekhez kötődő aktualitása megkönnyíti az ajándékkészítést, a hangulat megteremtését otthonunkban.) A művészi tárgyak elkészítéséhez segítséget adunk.

 

FELNŐTTEKNEK

Rejtelmes sziget- a Margitsziget legendái
Izgalmas kalandtúra várja a résztvevőket, akik csapatokat alkotva közösen bogozzák ki az aktuális bűnügy összekuszálódott szálait. Az eset felgöngyölítéséhez egy kis humorra, csavaros észjárásra, vállalkozó szellemre és csapatmunkára lesz szükség. Tréfás feladatok megoldása segít a kincs megtalálásában és a tettes leleplezésében. A bűnözők megtalálásért járó zsetonokkal licitálva a résztvevők fontos nyomravezető információkat kaphatnak, melyek a rejtekhelyhez vezetnek. Az eset felgöngyölítése közben több, a Margitszigeten élő nevezetes fa is feltárja titkát.

BAGOLYVÁR ALKOTÓMŰHELY– kalandtúrához, évszakokhoz és ünnepekhez kötődően
A kalandtúrák után, kiegészítő programként fél-egy órában egyedi alkotásokat készíthetnek a résztvevők a kalandtúrákhoz kapcsolódóan, vagy az évszakhoz, ünnepekhez kötődően. (A skandináv stílusú használati és díszítő tárgyak egyedisége évszakokhoz és ünnepekhez kötődő aktualitása megkönnyíti az ajándékkészítést, a hangulat megteremtését otthonunkban.) A művészi tárgyak elkészítéséhez segítséget adunk és az elkészített műveket hazavihetik az alkotók.